Kyrkstigen Tiveds kyrka - Tivedstorp

Jag tar av Bergslagsleden vid den gamla ladan och direkt känner jag historiken runt denna plats ta tag i mig. Den gamla kyrkstigen som så många gått på under de år av kyrkplikt i Sverige. Denna färdväg som betytt så mycket för de som bodde på gårdarna runt Tiveden i Urtiven, inte bara religiösa själ utan också för andra alldagliga göromål. 

Plötsligt blir jag utdragen ur mina tankar om historiens slit och mödor och inser att jag befinner mig i en sällan skådad trollskog, likt John Bauers egna verk. Min tanke är att denna stig verkligen inkapslar Tiveden och detta på en väldigt kort sträcka. Väl framme i Tived går jag in och fikar på kafferosteriet och sedan inhandlar jag några utvalda godsaker i lanthandeln till kvällens lägereld. 

För den som önskar en kortare vandring och en äkta Tiveden-upplevelse är detta en stig som väl kan rekommenderas. Bland trollskog, sjöar och sprickdalar får man en upplevelse som man sent kommer att glömma. Stigen är väl markerad och skyltad. Under turen kan man även försöka hitta utkikspunkterna där man får en glimt av sjön Unden. 

Tid: 1-2 timmar
Längd: 5 km
 
Karaktär: Lättvandrat med bitvis kuperad terräng och kortare blöta passager
Sevärdheter: Tivedstorp, Sannerud, Tarmlångens sprickdal, utsiktspunkt, trollskog

Kontakt:

+46 584 473 313

turistbyran@laxa.se

  • Facebook
  • Instagram